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CITY OF STAMFORD 
 

Stamford Board of Ethics 
Stamford Government Center 

January 22, 2018 
 

Advisory Opinion 
 

To: Representative Anzelmo Graziosi 
 
From: City of Stamford Board of Ethics 
 
Date: January 22, 2018 
 
Re: Advisory Opinion 
 
Dear Representative Graziosi: 
 
You requested an Advisory Opinion from the City of Stamford Board of Ethics.  You advised us 
of the following facts: 
 

1. You are a newly elected representative from the 13th District on the Board of 
Representatives; 

 
2. You were appointed by the Board to the Land Use Committee; 

 

3. The Land Use Committee, among other things, considers ordinances related to rental 
properties; and, 
 

4. You are a member of several LLC’s that own real estate in Stamford. 
 

Based on that factual background, you asked the Board to answer the following question: 
 
“Should I abstain from any debate, discussion and votes in committee or board meetings 
regarding landlord/tenant issues or rentals in general?”   
 
The Board advised you that as the question was phrased, the answer would be no. The fact that 
you are a member of an LLC which owns real property in Stamford would not by itself require 
you to abstain from any discussion or vote regarding any landlord/tenant issues.   However, we 
also advised you that the answer to that question would do little to help you prospectively 
assess any conflict that might exist or any circumstance that would require you to abstain from 
participation.  It is impossible to prospectively assess potential conflicts without knowing the 
specific facts and circumstances of particular Board and committee actions in which you would 
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be asked to participate.  By way of further explanation, the Board directed you to review 
Sections 19-4, 19-5, and 19-8 of the Code of Ethics.  Each of which prohibit officers or 
employees of the City of Stamford from participating in any decision or action from which the 
officer or employee, a member of the officer or employee’s family or a business with which the 
officer or employee is associated might gain or lose a material benefit that is not common to 
the general interest of other citizens of this City.  In addition, section 19-11 requires disclosure 
in the case of such a conflict.  For purposes of your question, the relevant portion of those code 
sections is “a material benefit that is not common to the general interest of other citizens of the 
City.” 
 
Therefore, merely because you are a landlord, you are not prohibited from participating in 
matters which concern landlords generally.  However, you are prohibited from participating in 
any decision or action which would result in a gain or a loss to you, your family or any of your 
businesses which is disproportionate to any gain or loss which might be suffered by another 
landlord or property owner.   
 
In making these assessments, there is not, and cannot be, a hard and fast rule which will apply 
in all circumstances.  By its nature, the assessment of conflicts will, to some degree, be based 
upon subjective factors that cannot be known until the circumstance arises.  Accordingly, it is 
your obligation to act diligently to assess the potential impact that any board action would have 
on you or your familial and business interests to assure that no conflict arises pursuant to the 
rules.  Of course, if any question arises on a particular matter before your board, you may 
always re-approach this board.  Please be guided accordingly. 
 
Thank you for proactively seeking advice on how to handle potential conflicts of interest and for 
your service to the City of Stamford.  


