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CITY OF STAMFORD 
 

Stamford Board of Ethics 
Stamford Government Center 

February 21, 2018 
Advisory Opinion 

 
To: Representative Eric B. Morson  
 
From: City of Stamford Board of Ethics 
 
Date: February 21, 2018 
 
Re: Advisory Opinion 
 
Dear Representative Morson: 
 
You requested an Advisory Opinion from the City of Stamford Board of Ethics.  You advised us 
of the following facts: 
 

1. You are a newly elected representative to the Board of Representatives and, as a 
member of the Fiscal Committee; 

 
2. You are employed as a financial consultant with AXA Advisors; 

 

3. In years past, AXA Advisors was an approved the vendor of the Board of Education, but 
is no longer doing business with the Board; and, 
 

4. You are not a member of the Board of Education, however, your role on the Board of 
Representatives involves voting on the Board of Education’s budget and may also 
involve voting on Board of Education vacancies; and, 
 

5. You further advised us that, in order to avoid any appearance of impropriety, your 
employer’s, Corporate Counsel has advised you to abstain from voting on any future 
Board of Education vacancies and Corporate Counsel has further requested that you 
obtain an opinion from this board regarding your ability to vote on city budgets, 
including the portion of the budget related to the Board of Education.  
 

Based on that factual background, you asked the Board to answer the following question: 
 
“May I fully participate in the budget process and vote on the entirety of the City budget, 
including that portion related to the Board of Education?”   
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As a preliminary matter, we advised you that consulting with your employer’s Corporate 
Counsel is a very positive development.  Further, your description of your Corporate Counsel’s 
conservative approach to these matters will also stand you in good stead going forward.  We 
encourage you to continue to consult with your Corporate Counsel in an effort to identify 
potential conflicts of interests.   
 
With respect to your specific question: The Board advised you that as the question was 
phrased, the answer would be yes.  The fact that you are an employee of a financial firm, which 
is also an approved vendor of the Board of Education would not by itself require you to abstain 
from a discussion or vote on budgeting issues-even those issues affecting the Board of 
Education.  However, we also advised you that you should remain vigilant to prospectively 
assess any actual conflict that might exist or any circumstance that would require you to 
abstain from participation if a matter comes before the board of Representatives that could 
have an impact on AXA Advisors.  It is impossible to assess prospectively potential conflicts 
without knowing the specific facts and circumstances of particular Board and committee 
actions in which you would be asked to participate.  By way of further explanation, the Board 
directed you to review Sections 19-4, 19-5, and 19-8 of the Code of Ethics, each of which 
prohibit officers or employees of the City of Stamford from participating in any decision or 
action from which the officer or employee, a member of the officer or employee’s family or a 
business with which the officer or employee is associated might gain or lose a material benefit 
that is not common to the general interest of other citizens of this City.  In addition, section 19-
11 requires disclosure in the case of such a conflict.  For purposes of your question, the relevant 
portion of those code sections is “a material benefit that is not common to the general interest 
of other citizens” of the City. 
 
Therefore, merely because you are an employee of an approved vendor (or former vendor) for 
the Board of Education, you are not prohibited from participating in matters that concern the 
Board of Education generally.  However, you are prohibited from participating in any decision 
or action that would result in a gain or a loss to you, your family or businesses with which you 
are associated which is disproportionate to any gain or loss to another citizen of Stamford.   
 
In making these assessments, there is not, and cannot be, a hard and fast rule which will apply 
in all circumstances.  By its nature, the assessment of conflicts will, to some degree, be based 
upon individual, and sometimes subjective factors that cannot be known until the circumstance 
arises.  Accordingly, it is your obligation to act diligently to assess the potential impact that any 
Board or Committee action would have on you or your familial and business interests to assure 
that no conflict arises pursuant to the rules.  Of course, if any question arises on a particular 
matter before your board, you may always re-approach this board for additional guidance.  
Please be guided accordingly. 
 
Thank you for proactively seeking advice on how to handle potential conflicts of interest and for 
your service to the City of Stamford.  


