Advisory #2004-1

- City of Stamford
Board of Ethics
888 Washington Boulevard
Stamford, CT 06901

April 30, 2004

Mr. David Martin

RE:  Request for Advisory Opinion

Dear Mr. Martin:

You have asked the Board of Ethics (the “Board”) to issue guidelines of general
applicability to guide the actions of members of the Board of Education, Board of Finance and
Board of Representatives when voting on the budget items and/or appropriations for the education
budget where the member or any family members are an employee of the Board of Education.

The Board will not issue guidelines of general applicability or address any scenario other
than those that are personal to you. It is our opinion that the advisory opinion mechanism is not the
. Proper vehicle to issue these types of guidelines.

You have also requested the Board issue an advisory opinion addressing whether a conflict
of interest exists under the City of Stamford Code of Ethics (the “Code”) under the following set of
facts and circumstances. You are a member of the Board of Representatives. Your wife is currently
employed by the Board of Education. You have asked to Board to determine whether it would be a
conflict for you, in your capacity as City Representative, to vote on budget items and/or
appropriations for the education budget.

In reviewing your request the Board considered the Code of Ethics sections 19-2[17", 19-
4[2T, 19-5A, and 19-8A[3]’. Section 19-5A provides,

' Section 19-2B of the Code of Ethics provides, “[o]fficers any employees of the City of Stamford must
refrain from personal, business, financial and political activities that can reasonably be interpreted to reflect
adversely on the individual’s fidelity and impartiality, having regard for the nature and scope of their official
responsibilities.”

? Section 19-4 of the Code of Ethics provides, “[n]o officer or employee shall engage in any business
transaction or have any interest, directly or indirectly, which is in conflict with or incompatible with the
proper discharge of his or her official duties or might influence or impair his or her independence of
Judgment and action in the performance of said duties.”

»=. > Section 19-8 of the Code of Ethics provides “[a]n officer or employee shall not attempt to influence any
other officer or employee about any matter before any city agency in which the former or any member of his
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“Unless otherwise provided by law, an officer or employee shall not deliberate or
participate in a decision or action by the agency of which the individual is a member or is
employed if said individual or any member of his or her immediate family has any interest
in the matter or would be likely to gain or lose any benefit that is not common to the
general interest of other citizens of the city.” (Emphasis added).

It is the opinion of the Board that as a City Representative you shall not vote on the education
budget while your wife is employed by the Board of Education. This presents a conflict under the
Code. The Board is convinced of your integrity (as evidenced by your requesting this opinion and

by your candor at our meetings) and wishes to thank you for your dedication and service to the City
of Stamford.

This Opinion was reached by the unanimous decision of the Board. This Opinion is binding
upon the Board unless amended or revoked, and reliance upon this opinion in good faith is an
absolute defense to any action or proceeding brought under the provisions of the Code of Ethics.

Very iruly Eours,

Amy J. LiVolsi
Chairman, Board of Ethics

cc:  Donna Loglisci, Town Clerk -
Members of the Board of Ethics (Kaplan, Summons, Anderson, Levine, Klein, Valdes)

==, or her family has an interest, or in which said officer or employee would be likely to gain or lose any
material benefit that is not in common to the general interest of other citizens of this city.”





