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July 16, 1994

Dear Mr.

You have advised the Board that you are presently seeking appointment to
the Charter Revision Commission. The Commission is to be appointed by the
Board of Representatives. You have also advised the Board that from time to
time you represent individuals before the various land use Boards of the city.
Itis our understanding that your work involves your being compensated for
your efforts. You may or may not be representing individuals before the City
boards at this time. '

Your question involves the applicability of Code of Ethics while you serve on
the Charter Revision Comnﬁssion.

The Board of Ethics recognizes that the Charter Revision Commission has no
direct power to make any changes. The Commission’s recommendations are
forwarded to the Board of Representatives for further action as that body
warrants. However Section 3 of Ordinance 706 Supplemental defines agency
to include “a board, agency, commission, department or other entity of the
city”. The Board has previously held that other less formal committees such
as ad-hoc committees appointed by the Mayor are within the jurisdiction of
the Ordinance. The Board is of the opinion that the Charter Revision
Commission is an agency as defined by Ordinance 706 Supplemental.
Therefore members of the Charter Revision Commission are subject to the
rules of compliance of the Code of Ethics.

Your situation is very similar to that of an attorney. Having considered your
question, the facts presented in your letter, prior rulings as well as other
available information the Board is of the opinion that section 6(a) and section

6(b) are both applicable to ybur situation. This can be illustrated by i

presenting you with two examples.
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The first situation involves a scenario where you are asked to represent a
client before a City land use board. During your tenure on the Charter
Revision Commission the land use Boards will be under your jurisdiction.
Section 6(a) prohibits you from representing anyone, other than the City
itself, before a city board under your jurisdiction. Thus if you are
representing someone before a land use board you would have a conflict of
interest. This cannot be cured by simply disclosing the conflict. If you are a
member of the Charter Revision Commission you must refrain from
representing anyone before a city board or agency while serving as a member
of the Charter Revision Commission.

The Board is of the opinion that Section 6(b) is also applicable to your
situation as well as attorney’s and other consultants. Section 6(b) requires an
officer of the City “who is employed or under retainer by a person having a
matter pending before the agency of which the officer is a member to disclose
that fact and refrain from participation in the matter”. Section 6(b) is broad in
scope. ltis conceivable that you have clients that you represent or work with
in a variety of matters. Many of these would not involve work before a city
board. For example you could be representing a client in a land use matter in
another city or town. This would be much like a lawyer representing
someone in a civil matter, criminal matter or even a divorce. Under Section
6(b) if that client appears before the Charter Revision Commission you would
be required to disclose that fact to the Chairman. You would also be required
to abstain from discussing or voting on anything having to do with the topic
that your client addresses. This would mean that you could have to disqualify
yourself on matters other than land use.

Given the broad applicability of Section 6(b) to consultants like yourself, the
Board has considered the possibility that a question of relationships arises.
For example, your client may be a corporation and the person who appears
before the Charter Revision Commission is an owner of the corporation. The
Board considers the relationship of a majority owner of a corporation to
render that entity and the individual as one and the same for purposes of
Section 6. Other cases will be considered on an a case by case basis.

Provided there is no change in the facts as presented to the Board, reliance
upon this opinion shall constitute, until revoked or amended, an absolute
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“defense in any action or proceeding brbugl’}_t against you under the Code of
Ethics as it relates to this matter only. +

The Board is happy to consider all requests for advisory opinions in advance
of a transaction or event. We thank you for your interest.

Since rely,
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John A. Marsalisi
Secretary



