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Dear ,
On July 6, 1993 you requested advice with respect to six Stuations wlerein you are
reprecerting the buyer or wller of real estats located within the City of Stamford

The Board of Representatives has or may have before it a propased ar dinarce pertaining
to lead levels that is expscted to have a direct effect uponreal edate interests. You are,
an electzd official srving onthe Board of Representatives ofthe City of Stamford  The
Board of Represertatives is respénsible for enacting or dinarces governing the operation
of City Departrrents and establishing standards. Members of the Board of
Representatives are not corpensated for their warle . It is our understanding that your
cornpensation for thase matters is fee based but is not contingent upon consurmation of
the transaction ‘-lyp

The Board of Ethics is aware of the fact that as an elected official you have an obligation
to represent the constituents that elected you. At the same time you, as well as all

ernpl oyees and Officers of the City, are goverred by Ordinarce 706, The balarce
tetween y our responsibilities as a legislator and your obligations under the Code of
Ethics was establishzd by the Board of Represntatives when Ordinarce 706
supplerrental, and its predecessars, was enacted  This Board has evaluated your specific
dtuation and considered the vanous applicable sections of the Code of Ethics The
Board of Ethics has talcen special note of Sections 5A and 6B. Section 5A states:

.an officer or emplayee shall not deliberate or participate in a decision or
action by the agency of which the individual is a member... if said individual or
ary member of their family has any interest in the matier or would be kikely to
&uin any berefit thatis not common to the general ingrestof the other citizens

of the city. ’

Section 6B requires that an officer or emrployee who is enployed or under a retainer by a
person having aninterest in a pending matter disclose such matter and ahstain fr am
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participationinthe matter. In Jure of this year the Board issued two advisary opinions
copies of which are on file with the Town Clerk. Inthase rulings the Board relied upon
the representations that the individuals did not have a finarrial interest that couldbe
affected by the debate and a vote on the lead ordinarce.

It is the opinion of the Board of Ethics that your participationin the legislative process as
it relates to the aforerrentiored proposed ardinance would not give rise toa violation of
tte Code of Ethics. However inthe event that you are asleed to represent property
owrers who would fall under the proposed ordinance and your compensation was
cantingent upon conpletion of a transaction, you could be considered to have a financial
interest that 1s not consistent with the general populous oftte city. In that event your
sabssquent participation in the legislative process couldrise to the level of a vialation of
tte Code of Ethics.

We thanlc you for your interest,

Sircerely,
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