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CITY OF STAMFORD
OFFICE OF THE MAYOR
BOARD OF ETHICS
HBUEB WASHINGTON BOULEVARD

P.O. BOX 10152
STAMFORD, CT 06504-2152

May 24, 1988

Paul A. Pacter
Commissioner of Finance
City of Stamford

888 Washington Boulevard
P.O. Box 10152

Stamford, CT 06904 - 2152

Dear Mr. Pacter:

The Board of Ethics has considered your request for an
advisory opinion in your letter of May 12, 1988.

The Board based its unanimous opinion on section 19 - 11 of
the Code of Ethics which reads as follows:

"No officer or employee whose official position with the city
is such that he could vote for or affect the granting or
issuance of any permit, authorization, approval or other
thing of value (whether by action or refraining from action)
shall, directly or indirectly, solicit, accept or agree to
accept any gifts, favors or something of value in excess of
twenty-five dollars ($25) per year, whether in the form of
service, a loan at less than a commercially reasonable
interest rate, material thing or promise of future
employment, from or on behalf of any person if the officer or
employee knows, should reasonably know or has reason to
believe that the person seeks or is by the nature of the
person likely to seek such a vote, permit, authorization,
approval or other thing of value or is interested in any
manner whatsoever in business dealings with the city. If it
is impossible or inappropriate to refuse the gift, then as
the earliest possible date it shall be turned over to an
appropriate public or charitable institution and the Board of
tthics shall be notified of the same. a "gift" shall not
include a political contribution otherwise reported as
required by law or cash, loan or something of value received
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Our answers to your questions are based on the above section.

1. Acceptance of a complimentary ticket is not in violation
of the Code, provided that the value of the ticket does
not exceed $25.00 in any one calendar year.

2. The Panel or staff member can accept one or two tickets,
providing that the total value does not exceed $25.00 in
any one calendar year.

3. The retail price of the ticket(s) can not exceed $25.00.

4. The retail value is the printed amount on the ticket. If

that amount exceeds $25.00, acceptance is construed as a
violation of the code.

The Code is most specific and clear in the matter of
accepting gifts and favors. As written in section 19 - 2,

" The proper operation of the municipal government of the
City of Stamford requires that all city officers and
employees, whether elected or appointed, paid or unpaid, be
impartial and responsible to the people; that public office
and employment not be used for personal gain or advantage;
and that the public have confidence in the integrity of the
municipal government of Stamford."

Sincz2cely yours,

Ann Weiss
Secretary, Board of Ethics

cc: Lois Pont-Briant, Town Clerk




